De când Victor Pițurcă a preluat Steaua, cea mai persistentă întrebare a fost cea legată de posibilitatea ca roș-albaștrii să câștige titlul, în condițiile unei infuzii masive de jucători. Dan Petrescu, antrenorul rușilor de la Kuban, a fost categoric: „Steaua nu are șanse la titlu”. O altă voce autorizată, cea a antrenorului Laszlo Bölöni, acum la Al-Wahda (Emiratele Arabe Unite), susține contrariul. Fostul selecționer a vorbit cu ProSport despre Steaua, despre echipa națională, dar și despre Cupa Mondială din Africa de Sud.
Domnule Bölöni, ce părere aveți despre o echipă care face 14 transferuri înaintea unui sezon? Poate face performanță? Dacă aduci 14 jucători noi, ceva este în neregulă. Eu vorbesc din punctul de vedere al fotbalului occidental, pe contracte. Asta înseamnă că fie înainte a fost un nepriceput, iar cel care sosește după el trebuie să repare ceva, fie cel care i-a urmat este nepriceput și este angajat de un președinte la fel de nepriceput. Eu cu stilul acesta nu sunt de acord. Când aduci un jucător, îl aduci să fie titular, nu să stea pe bancă. Dacă aduci 14 jucători noi, doar 11 pot fi titulari, trei vor acumula frustrări că nu joacă. Mai înseamnă că, din cei 25 de jucători pe care i-ai avut în sezonul trecut, cei mai mulți au fost răi și că la Centrul de juniori nu se lucrează deloc.
Exemplul pe care vi l-am dat este Steaua. (ezită) Piți este un antrenor priceput, sută la sută. Îl cunosc foarte bine și este un antrenor bun. N-aș vrea să mă bag la Steaua, dar un conducător care trebuie să plătească 14 jucători care pleacă și 14 jucători care vin este unul curajos.
Poate lua Steaua titlul în aceste condiții? Da, de ce nu!? Nu este nevoie de o perioadă foarte mare de acomodare, nu este vorba de campionatul Angliei, unde se joacă atât de multe meciuri tari. Eu cred că venirea lui Piți este un lucru deosebit de bun și că el poate face rezultate. Cred în Steaua lui.
Se vorbește că odată cu rezultatele va veni și marea împăcare dintre patron și suporteri… Eu nu o cred. Calitatea omului nu se schimbă. A, că se mai potolește, asta este altceva. Eu, dacă învăț să mănânc cu bețigașele, asta nu înseamnă că am devenit chinez.
„Trebuie să ne batem la locul 1”
Haideți să vorbim și despre națională. Venirea lui Laurent Blanc poate aduce un suflu nou la echipa Franței? Blanc vine într-un moment dificil. Nu-i va fi ușor după tot ce s-a întâmplat în Africa de Sud. Deasupra naționalei Franței persistă încă o ceață.
Se poate califica naționala României la Euro 2012, într-o grupă cu Franța, Bosnia și Belarus? Despre ce vorbim? Bosnia și Belarus? Nu vreau să se creadă că nu respect aceste două echipe naționale, dar, dacă ne punem problema ce facem cu ei, mai bine renunțăm la visuri. Singura problemă care se poate pune, din punctul meu de vedere, este dacă putem sau nu să luăm locul 1 în grupă.
„Anelka și Evra, oameni de doi lei!”
Și putem? Trebuie să ne batem la locul 1, dar acest lucru nu depinde numai de români. Depinde și cât de repede va reuși fotbalul francez să găsească o idee care să unească jucătorii pe care îi are. Mulți fotbaliști însă, indiferent de valoarea lor și de echipa la care joacă, cred și sper că vor dispărea de la națională pentru faptul că au adus o pată pe blazon și pentru că au adus nivelul intelectual atât de jos. Anelka, Gallas, Ribery, Evra sunt jucători buni, dar oameni de doi lei, care au coborât fotbalul în mediocritate. Echipa Franței este plină de oameni care din când în când dau cu mingea acolo unde trebuie dat, dar din păcate sunt atât de săraci, încât nu-și dau seama de șansa pe care o au prin faptul că Dumnezeu a creat o jucărie, un balon, și astfel s-a inventat fotbalul. Și acest lucru îl spun eu, care am avut șansa să muncesc în fotbal, să trăiesc din fotbal și să trăiesc pentru fotbal.
Rădoi a anunțat că ar fi tentat să se retragă. Nu e prea tânăr pentru o astfel de decizie? Câți ani are?
29… Eu n-am înțeles niciodată astfel de declarații. Când mie îmi venea telegrama de convocare la națională, efectiv tremuram, pentru că îmi doream să joc la echipa națională. În momentul în care am fost uitat, încercam să nu arăt, dar eram afectat. Și pe vremea mea erau jucători care nu doreau neapărat să fie la echipa națională, dar nu era cazul meu.
Rădoi vrea să se retragă din fotbal definitiv, nu doar de la echipa națională. Poate că era obosit sau dezamăgit de ceva când a făcut această declarație. Eu îl cunosc bine pe Mirel, este un băiat care iubește mult fotbalul, este un bun român. Poate au fost vorbe spuse la supărare.
„Daminuță nu este Gourcuff”
Ați auzit de jucătorul român Cristian Daminuță? Nu! Ce este cu el?
S-a transferat la Milan pentru cinci milioane de euro. A fost legitimat la Inter, împrumutat apoi la Dinamo, unde nu a fost ținut. A ajuns acum la Milan, la pachet cu încă doi jucători. Stop. Ați pomenit un cuvânt: „la pachet”. Cine știe cât a făcut el în această tranzacție!? În ceea ce mă privește, nu cred că cei de la Milan pot da cinci milioane de euro pe un fotbalist care nu a jucat deloc la Inter, că nu sunt fraieri. Nu vreau să fiu considerat răutăcios și să fiu taxat de suporteri, dar am un exemplu care spune totul. În 2006, Milan l-a luat de la Rennes, unde am fost antrenor, pe Gourcuff, pentru patru milioane de euro. A jucat la Milan cu greu câteva meciuri, după care a fost împrumutat. Iar Daminuță nu e Gourcuff. Să dea Domnul să reușească să impresioneze, să ajungă la echipa mare și să le dea astfel peste nas dinamoviștilor.
Când aduci un jucător, îl aduci să fie titular, nu să stea pe bancă. Dacă aduci 14 jucători noi, doar 11 pot fi titulari, trei vor acumula frustrări că nu joacă Laszlo Bölöni, antrenor Al-Wahda Thierry Henry (32 de ani), golgheterul all-time al Franței, recent transferat de la Barcelona la New York Red Bulls, a declarat ieri că se va retrage de la națională „Steaua ’86 juca tiki-taka” Laszlo Bölöni (57 de ani) a vorbit și despre Cupa Mondială din Africa de Sud.
Cu ce rămânem din punct de vedere tactic după acest Mondial? Eu cred că de 20 de ani nu a apărut nimic nou. Diferența se face însă la animație, la punerea în practică a cerințelor tactice. Ca modul, cel mai folosit rămâne 4-3-3, formula cea mai eficientă după opinia mea. În momentul apărării, jucătorii din coridoarele laterale vin la mijloc, modulul devenind 4-5-1, iar când trebuie să atace, unul dintre cei trei mijlocași urcă, iar sistemul se transformă în 4-2-4.
Credeți că succesul Spaniei va schimba fața fotbalului, că toți vor încerca să adopte acest joc de pase al lor, intitulat tiki-taka? Eu nu cred lucrul acesta. Strategia se face în funcție de jucătorii pe care îi ai. Dacă ai fotbaliști tehnici, poți să faci oricând acest tiki-taka pe care îl practica și Steaua înainte de 1989.
Poate fi blocat acest joc? Da, dacă ești mai puternic fizic, dacă ești mai pregătit, poți să blochezi un astfel de joc.
Fotbalul european îi este superior celui sud-american? Da, eu cred în continuare că este superior, dar nu este mai bogat. America de Sud are un fotbal de calitate, are un potențial uman uriaș și nu este sigur că dacă mâine Spania întâlnește Argentina sau Brazilia va câștiga.
Ce echipă v-a plăcut cel mai mult la CM? Germania.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER